Skeelerwielen

Skeelerwielen zijn om meerdere redenen het belangrijkste element van je skeelers. Welke skeelers je kiest, zou bepaald moeten worden door de keuze van je wielen. De grootte van je wielen kun je meestal niet veranderen. Wel kun je altijd nog wielen van een andere hardheid kopen om je skeelerplezier te vergroten.

Bij het kiezen van de juiste wielen spelen twee eigenschappen een rol:

  • grootte
  • hardheid

Grootte skeelerwielen

Gyro Rain Hunter Racing 110mm
Gyro Rain Hunter Racing 110mm

Skeelerwielen zijn groter dan de wielen onder een inline skate. Grotere wielen zorgen ervoor dat het makkelijker is om hogere snelheden te bereiken. Voor het afleggen van lange afstanden is dat wel zo prettig. Een bijkomend voordeel van grote wielen is dat je minder last hebt van oneffenheden in het oppervlakte van de weg. Skeelerwielen zijn verkrijgbaar in de diametermaten 90mm, 100mm en 110mm. Wielen kleiner dan 90mm zijn skatewielen.

Welke maat je moet kiezen is afhankelijk van je niveau. Ben je pas begonnen met skeeleren, dan zijn wielen van 90mm aan te raden. Hoe groter de wielen, des te minder controle. Gevorderde skeeleraars kiezen voor 100mm, de meest ervaren skeeleraars kiezen zelfs voor 110mm wielen.

Hardheid skeelerwielen

De hardheid van je wielen bepaalt je rolcomfort. Met harde wielen ga je sneller, maar dat gaat ten koste van je rolcomfort. De demping is minimaal. Bij zachtere wielen zul je iets meer energie moeten steken om snel te skeeleren. Daarentegen profiteer je wel van een hoger rolcomfort.

Skeelerwielen 100mm, hardheid 82A
Skeelerwielen 100mm, hardheid 82A

Harde en zachte wielen hebben een andere levensverwachting. Zachte wieltjes gaan minder lang mee, de langste levensverwachting hebben harde wielen.

De hardheid vvan 74A tot 90A, waarbij 74A de zachtste wielen zijn en 90A de hardste. Voor het skeeleren zijn hardere wielen aan te raden: 82A tot 90A.

Vraag je zelf dus twee dingen af:

  1. Hoe belangrijk is het om snelheid te maken?
  2. Hoe belangrijk vind je comfort en ben je bereid daarvoor vaker wielen aan te schaffen?