Het verschil tussen skeeleren en skaten

Het verschil tussen skeeleren en skaten is de afgelopen jaren steeds kleiner geworden. Beide termen worden tegenwoordig dan ook vaak door elkaar gebruikt. Hoewel het echte stunt skaten en lange afstand skeeleren duidelijk van elkaar verschillen, is er ook een grijs gebied ontstaan wat zich misschien goed laat omschrijven als ‘skeeleren op skates’. Het gebruikte materiaal zijn skates, maar de sport die beoefent wordt, is skeeleren. Op deze site worden de termen skeeleren en skaten door elkaar gebruikt, maar wordt altijd het afleggen van langere afstanden op skates of skeelers bedoeld. Voor wie het verschil tussen skeeleren en skaten wil weten, staan hieronder de belangrijkste verschillen op een rij.

Verschillen tussen skeeleren en skaten

De belangrijkste verschillen tussen skeeleren en skaten zijn:

 • Skeelers hebben 5 grote wielen, skates 4 kleinere wielen (zie toelichting hieronder)
 • Skeelers hebben een lage schoen, skates een hoge schoen (zie toelichting hieronder)
 • Skeelers hebben geen remblok, skates wel
 • Skeelers zijn minder wendbaar dan skates
 • Skeelers zijn geschikt om op snelheid lange afstanden te overbruggen, skates voor recreatieve toertochten
 • Skeelers zijn vaak duurder dan skates, dat komt doordat skeelers van luxer materiaal gemaakt worden
 • Hét verschil tussen skeeleren en skaten: De wielen

  De belangrijkste verschillen tussen skeeleren en skaten zijn de wielen. Skeelers beschikken over 5 wielen, skates over 4 wielen. Doordat skeelers 5 wielen hebben, zijn ze langer dan skates en dat maakt ze minder wendbaar.
  Ook de grootte van de wielen is anders: skeelers hebben grotere wielen, over het algemeen een diameter van 100mm of groter. Skates hebben de afgelopen jaren ook grotere wielen gekregen, maar meestal tot een diameter van 90mm.
  Het verschil tussen het aantal en de grootte van de wielen houdt verband met het oorspronkelijke verschil tussen skeeleren en skaten. Skeeleraars wilden grotere afstanden overbruggen en hogere snelheden bereiken dan skaters. Meer wielen zorgen voor een krachtigere afzet, de grotere wielen zorgen voor een hogere snelheid.

  Een ander belangrijk verschil: De schoenen

  De schoenen van skeelers zijn vaak lage schoenen, soms een halfhoge schoen. Je kunt skeelerschoenen het beste vergelijken met de traditionele noren met leren schoen (tegenwoordig heb je ook in het schaatsen noren met hoge schoenen).
  Skates hebben hoge schoenen. Deze kun je vergelijken met de schoenen van ijshockeyschaatsen.